Mika Niemi

Työurani asfalttialalla

Kaikki alkoi vuodesta 1970. Isäni ajoi asfalttifirmassa siirtoautoa, joka kuljetti asfalttikoneita paikasta A paikkaan B.
Mika Niemi, MKS asfaltti

Kaikki alkoi vuodesta 1970. Isäni ajoi asfalttifirmassa siirtoautoa, joka kuljetti asfalttikoneita paikasta A paikkaan B. Minä puolestaan nuorena poikana istuin isäni vieressä seuraten työn touhuja, sekä nuuhkien asfaltin ja piin tuoksuja. Siitä lähtikin tämän miehen asfalttiura, seuraamalla intensiivisesti alan mielenkiintoista maailmaa teini-ikään asti. Itse työnteon makuun pääsin 15-vuotiaana aloittamalla kesätyöt tekemällä asfaltin pohjia yhdessä isäni kanssa. Ei mennyt kauaakaan, kun isäni pyysi ammattikouluopintojeni jälkeen, josko ryhtyisin asfalttifirman hommiin vakituisesti. Se oli menoa sitten, vuotta 1984 lämmöllä muistaen.

Isäni siirtyi 1980-luvun lopussa erään asfalttifirman johtotöihin, ja minä puolestaan jatkoin asfaltin pohjatöitä oppi-isäni Martti Soivin kanssa, joka olikin sitten ihan oma koulunsa. Oppi-isäni ansiosta minusta kuoriutui raudankova asfalttialan ammattilainen, joka osasi toimia jo itsenäisesti hommassa kuin hommassa. Siitä huomattiin, ettei yhdeksän vuoden kumppanuus Martin kanssa ollut yhtä turhan kanssa. 

Meidän yhteinen taipaleemme päättyi 1990-luvun lopulla. Minut passitettiin ajamaan tiehöylää ja vastaamaan koko ryhmän työnteosta – sukellettiin toden teolla syvään päähän. Suunnittelin siitä lähtien kaikkien työt, katsoin kohteet ja hoidin työt sekä jälkiraportoinnin. Koko paletti oli minun käsissäni. Tässä sitä ollaan, paletti edelleen kasassa oman yrityksen johdossa.

Työuraani kuului myös muiden työntekijöiden kouluttaminen asfalttipohjien tekijöiksi. Koulutin aikoinaan yhden henkilön vuoden aikana, ja koulutuksen jälkeen aina raportoin, oliko kyseisestä henkilöstä alalle vai ei. Nämä työt jatkuivat vuodesta toiseen samalla tahdilla tehden asfalttipohjia yrityksille ja toimimalla samalla asfalttiryhmässä. Näillä työnkuvilla urani jatkui vuoteen 2017 saakka, mihin asti olin ollut yli 30 vuotta samassa työpaikassa

Vuonna 2017 työnkuvani yrityksessä ulkoistettiin ja päätimme yhdessä, että minun aikani on siirtyä muihin haastavampiin tehtäviin. Tuolloin minulta alettiin kyselemään, että tekisinkö asfalttipihoja toisille asfalttiyrityksille ja hoitaisinko kokonaisurakat myös osana työtäni. Oman yrityksen perustaminen alkoi käydä useammin mielessä, haaveena uudet tuulet ja itsensä ylittäminen. Oman yrityksen perustaminen ei jäänytkään vain haaveeksi. Perustin elokuussa 2017 oman MIKAKS -nimisen asfalttiyrityksen. Tekemistä riitti paremmin kuin hyvin, ja omia kohteita vilisi joka suunnasta. Oman yrityksen perustaessa työnkuvani koostui niin kokonaisurakoista, pohjatöiden tekemisestä sekä hallinnollisen puolen hoitamisesta.

Vuoden 2018 kevät meni verkostoitumisen, näkyvyyden parantamisen sekä yhteistyökumppaneiden hankkimisen parissa. Loppuvuosi kului siten omien asfalttikohteiden ja asfaltin pohjien työstössä. Vuoden 2019 alussa tein päätöksen, että tästä vuodesta tulee läpimurtovuoteni. Pohdimme mikä tekee juuri minun yrityksestä erottautuvan ja omannäköisen: laatu ja iloinen toiminta kaikessa toiminnassa. Päätimmekin aloittaa muutoksen yrityksen uudesta nimestä: MKS Asfaltti – Asfalttia laadun ja ilon kautta. Tästä suunta on vain ylöspäin, kohti suuria unelmia ja niiden täyttymyksiä.